İçeriğe geç

Türk Ceza Kanunun 257 Maddesi Nedir

TCK 257 şikayete bağlı mı?

Görevi kötüye kullanma suçu, kovuşturulması şikâyete konu olan suçlardan biri değildir. Bu nedenle, suçun çözülmesi için şikâyet süresi yoktur. Suç için zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Görevi kötüye kullanma suçunu kimler işler?

Türk Ceza Kanunu’nda açıkça belirtildiği üzere görevi kötüye kullanma suçu yalnızca kamu görevlileri tarafından işlenebilir. Bu bağlamda söz konusu suç somut suç niteliği taşımaktadır. Kamu görevlisi olmayan kişiler görevi kötüye kullanma suçunun faili olamasalar bile, bu suça iştirak ederek suça iştirak edebilirler.

Görevi kötüye kullanma cezası paraya çevrilir mi?

Cezanın para cezasına çevrilmesi ihtimali vardır. Suç için zamanaşımı süresi 8 yıldır. Görevi kötüye kullanma davasının sonunda, şartlar sağlanırsa, sanığın hükmü ertelemesi ve erteleme kararları vermesi de mümkündür.

Görevi kötüye kullanma zamanaşımı süresi nedir?

Görevi kötüye kullanma suçunda zamanaşımı süresi 8 yıldır; cezai zamanaşımı süresi ise 10 yıldır. Dava zamanaşımı süresi suç tarihinden itibaren başlar ve bu sürenin bitiminden sonra dava açılamaz veya ceza verilemez.

Rüşvet suçu paraya çevrilir mi?

Türk Ceza Kanunu’na göre; Sadece kısa süreli hapis cezaları para cezasına çevrilebilir. Kısa süreli hapis cezası bir yıl veya daha az süreli hapis cezasıdır. Rüşvet suçu için verilen cezanın ağırlığı nedeniyle, bu suç için verilen hapis cezası para cezasına çevrilemez.

Vekaleti kötüye kullanma nedir?

TMK’nın 1007’nci maddesinde vekâletin kötüye kullanılması, “temsilcinin, temsilcilik sözleşmesine aykırı, yetki alanını aşan veya temsilcinin çıkarlarına aykırı davranışta bulunması” olarak tanımlanmıştır.

Görevi kötüye kullanma suçu yüz kızartıcı suç mudur?

Bu kanun maddesinde rüşvet alma, hırsızlık, isyana teşvik, zimmetine para veya mal geçirme, sahtecilik, inancı kötüye kullanma ve hileli iflas gibi suçlar ağır suçlar olarak sayılmıştır.

Görevi kötüye kullanma uzlaşmaya tabi mi?

Görevi kötüye kullanma suçu uzlaşmaya tabi suçlardan değildir. Taraflar anlaşsalar bile bu durumun soruşturma veya kovuşturma üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi olmayacaktır.

Görevi kötüye kullanma davası hangi mahkemede açılır?

Görevi kötüye kullanma suçu kamu görevlileri tarafından işlenmiş bir suç olsa bile, bu davalar idari mahkemelerde değil, adli sistemde görülür. Bu davalar ilk derece mahkemesi olarak ilk derece ceza mahkemeleri tarafından görülür. Bu mahkemenin kararları için temyiz mercii Yargıtay’dır.

Görevi kötüye kullanma suçu temyize tabi mi?

Görevi kötüye kullanma suçunu yargılamak için yetkili ve yetkili mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir. Bu mahkeme söz konusu suç kapsamındaki davalara baksa da, soruşturma altındaki kişi beraat etmişse, kişinin temyiz hakkı vardır.

Güveni kötüye kullanma cezası kaç yıldır?

Güveni kötüye kullanma suçundan sanık, altı aydan iki yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılır. Görevi kötüye kullanma suçundan sanık, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üç bin güne kadar para cezasına çarptırılır.

Görevi kötüye kullanma suçu ihraç edilir mi?

Görevi kötüye kullanmaktan dolayı verilen ceza bir yıl veya daha fazla ise, kişi kamu hizmetinden çıkarılır. Bir yıllık hapis cezası para cezasına çevrilirse, kamu hizmetine engel teşkil etmez.

Görevi kötüye kullanmanın cezası ne kadardır?

Kanunda suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevini ihmal veya geciktirerek bir kimseye eziyet eden, zarar veren veya haksız kazanç sağlayan kamu görevlisine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.

Görevi kötüye kullanma takibi şikayete bağlı mı?

Nitelikli suçlar, ihbarı zorunlu suçlar arasında olmadığından ihbar süresi de bulunmamaktadır.

Hangi suçlarda zaman aşımı yoktur?

Birincisi, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım gibi en ağır uluslararası suçlar zamanaşımından muaf tutulmuştur.

Karşılıksız yararlanma suçu şikayete tabi midir?

Ücretsiz menfaat kabul etme suçu, ihbar konusu olan suçlardan biri değildir. Temyiz hakkı, zamanaşımı süresi içinde ileri sürülebilir. Şikayetin durdurulması, ceza yargılamasının durdurulmasıyla sonuçlanır.

Suç uydurma suçu şikayete tabi midir?

Üretim suçu kovuşturulabilir mi? Bu tür suçlar cezalandırılamaz; soruşturma ve kovuşturmalar yetkili makamlarca resen yapılır.

Suç üstlenme suçu şikayete tabi mi?

Suç işlemek suçu, rapor gerektirmez, ancak resen soruşturulan ve kovuşturulan bir suçtur. Suç işlemenin cezai yaptırımı iki yıla kadar hapistir.

Hangi suçun takibi şikayete bağlıdır?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şikâyete konu suçlar şunlardır: Aile dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğinin ihlali, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama.

Tavsiyeli Bağlantılar: Şöför Nasıl Yazılır Imla Kılavuzu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Akkent Escort