İsim tamlamalarının türleri nelerdir?
Toplamda dört çeşit isim öbeği vardır. Bunlar: belirli isim öbeği, belirsiz isim öbeği, bağlantısız isim öbeği, zincirleme isim öbeğidir.
İsim tamlaması olduğunu nasıl anlarız?
Belirli isim öbeklerinde, bir kavramın “kime”, “kime” ve “neye” ait olduğu belirtilir. Bu tür öbeklerde, hem tamamlayıcı hem de tamamlayıcı ek alır. Tamamlayıcı, genitif eki -in’i (genitif eki) ve tamamlayıcı, sahiplik eki -i’yi alır: kitap kapağı, çocuk giysileri, üzüm çöpü, aşkın büyüsü.
Belirtisiz isim tamlaması nedir örnek?
Tamamlayıcının ek almadığı isim öbeklerine belirsiz isim öbekleri denir. Örnek cümleler: 1- “Edebiyat öğretmeni” yaz tatilinde okumamız için bize birçok kitap önerdi. 2- “Dişçi” tatilde olduğu için gelecek haftaya randevu alabildim.
Hangisi isim tamlamasıdır?
İsim öbeklerinde, tamamlayıcı bağıl ek ekler; tamamlayıcı sahiplik ekleri alır. Bu örnekte, “telefon” ve “ekran” kelimeleri isimdir. “Telefon” ismi, “-un” genitif ekini kullanır; “ekran” ismi, “-ı” eki kullanılarak bir isim öbeği haline getirilmiştir.
İsim tamlaması kaça ayrılır?
İsim tamlamaları; Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, bağlı isim tamlaması ve bağlantısız isim tamlaması olmak üzere dört farklı türe ayrılır.
İsim tamlaması ve sıfat tamlaması nasıl ayırt edilir?
İsim öbeklerinin aksine, sıfat öbekleri sahiplik veya genitif eklerine ihtiyaç duymazlar: dalgalı deniz (sıfat öbeği), ekşi üzümler (sıfat öbeği), evrak çantası (belirsiz isim öbeği).
Kapının kolu ne tamlaması?
Hemen ücretsiz kayıt olun! Kapı kolu belirli bir isim öbeği haline geliyor.
Takısız isim tamlaması var mı?
“Eksiz isim öbeği mi, sıfat öbeği mi?” başlıklı yazısıyla duruma müdahale eden Tahir Balcı, yazısında sıfatlar hakkında detaylı bilgi vererek, “Bu açıklamalardan çıkarılacak sonuç şudur: Türkçede eksiz isim grubu/öbeği yoktur.” dedi.
İsim tamlaması bulmak için hangi sorular sorulur?
Bazı isim öbeklerinde, tamamlayıcı, tamamlayıcıya “-Kimin, -Ne” soruları sorularak bulunur. -Sınıfınıza yeni arkadaşımız geldi mi? -İçimizde baharın sevincini hissediyoruz. Bunlar, birden fazla isim öbeğinin bir araya gelmesiyle oluşan öbeklerdir.
Belirtisiz isim tamlaması sıfat alır mı?
“Belirsiz isim öbeği” bir öbektir; ancak tamamlayıcının sıfatı yoktur, tamamlayıcının bir sıfatı vardır. “Siyah güneş gözlükleri” örneğinde, siyah ne güneşi ne de gözlüğü tanımlar.
Sıfat tamlayıcısı nedir?
Bir ismin farklı yönlerini nitelemek veya belirtmek için ondan önce gelen kurala sıfat öbeği denir. Farklı sıfatların bu tanımı alabilmesi için isimle bir çift öbek oluşturmaları gerekir. Yani, adından da anlaşılacağı gibi, sıfat isim tarafından tamamlanır.
Benim evim isim tamlaması mı?
(Benim) evim, (senin) işin vb.” (Korkmaz 2003: 261-262) ifadesinde iyelik eki almış bir isim öbeğinden söz etmektedir.
Tamlama türü nedir?
Bir ifade, benzer kelimelerden ayırmak için başka bir kelimeyle anlamsal bir ilişki kurarak bir kelimenin tamamlanmasıdır. Türkçede iki tür deyim vardır. Söz konusu varlık bir isimle tamamlandığında isim öbeği olur ve bir sıfatla tamamlandığında sıfat öbeği olur.
Benim kalemim isim tamlaması mı?
Eksik tamamlayıcıları olan ifadeler; Bu, tamamlayıcısı zamir olan isim öbeklerinde tamamlayıcıyı çıkararak oluşturulan bir tür ifadedir. Örneğin, “benim kalemim” ifadesi sadece “benim kalemim” olarak da oluşturulabilir. Bu durumda tamamlayıcı kelime “benim” açıkça belirtilmemiş olsa da, anlam sahiplik ekiyle korunur.
İsim tamlamasında fiil olur mu?
“leben” genitif, “geschmack” genitif, “-i” iyelik ekidir.” (Gülensoy 1998: 274). Görüldüğü gibi isim tamlamalarında isim-fiil ve sıfat-fiil kullanılabilmektedir.
6. sınıf isim tamlaması nedir?
Benzer isimlerden ayırt etmek için başka bir isim, sıfat veya zamirle anlamsal ilişki kurularak oluşturulan kelimelere öbekler denir. Öbekler en az 2 kelimeden oluşur: tamamlayıcı ve tamamlayıcı. Tek bir kelime öbek olarak kabul edilemez.
Takısız ad tamlaması nedir?
Ekleri olmayan isim öbeği, ismin neyden yapıldığını açıklar. Örneğin, tahta kaşık tahtadan yapılır, deri ceket deriden yapılır, bakır tel bakırdan yapılır, demir kapı demirden yapılır, gümüş kemer gümüşten yapılır, yün çoraplar yünden yapılır, vb. Örnekler şöyledir:
Sıfat tamlamaları nelerdir?
Bir ismin farklı yönlerini nitelemek veya belirtmek için ondan önce gelen kurala sıfat öbeği denir. Farklı sıfatların bu tanımı alabilmesi için isimle bir çift öbek oluşturmaları gerekir.
Tamlanan ekleri nelerdir?
Hazırlık kitaplarında isim tamlamaları açıklanırken, tamamlayıcı sözcüğe “-ın, -in, -un, -ün, -nın, -nin …” gibi ekler, tamamlayıcı sözcüğe ise “-ı, -i, -sı, -si, …” gibi ekler verilir ve bu ekler “tamamlayıcı ek”, “tamamlayıcı ek” olarak adlandırılır (Sınav 2005: 107, Oğuz ve Yılmaz 2006: 162). Bu ikisine “tamamlayıcı ek” denir…