İçeriğe geç

Giresun Alucra Çepni Mi

Alucralılar çepni mi?

Ekinci’nin Köpeği: Giresun’un sahil köy ve kasabalarında yaşayanlar, Alucra ve Şebinkarahisar ilçe ve köylerinde kıyıdan iç kesimlerde yaşayanlara EKİNCİ derler. Ekinciler ise sahil kasaba ve köylerinde yaşayanlara CENİKLİ veya CEPNİ derler.

Giresun Alucra Türk mü?

Alucra’nın yerleşim tarihi Hitit dönemine kadar uzanmaktadır. İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizanslılar bölgeye hakim olmuştur. MS 391 yılında Alucra, Orta Asya’dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türkleri tarafından istila edilmiş ve bölge yaklaşık 60 yıl Türk egemenliğinde kalmıştır.

Giresun Görele Çepni mi?

Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…

Giresun Alucra Alevi mi?

Alucra sınırlarının dışına kuzey-güney ve doğu-batı doğrultusunda çıkıldığında Alevi-Bektaşi unsurlarına ve köylerine rastlanır.

Giresun Çepni Alevi mi?

Günümüzde Karadeniz bölgesine yerleşen Hepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebine mensupken, Batı Anadolu ve Rumkale’den gelen Hepniler ise Alevi mezhebine mensuptur.

Giresunlular Çepni mi?

Çepni kabilesinden insanlar Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun ve çevresinde yaşarlar. Trabzon’un Türkleşmesinden sorumluydular. Çepniler, 24 üyesiyle en kalabalık Oğuz kabilelerinden biridir. Üç Ok’un Gök-Han koluna bağlıdırlar.

Giresun Alucra hangi boydan?

ALUCRA TARİHİ: 8. yüzyılda, Maveraünnehir’den gelen Oğuz boyları Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleştiler. 1071’deki Malazgirt zaferinden sonra, Alucra ve çevresi Selçuklular tarafından fethedildi ve merkezi Trabzon’da bulunan Danışmend Beyliği’nin yönetimine devredildi.

Giresun’da hangi ırklar var?

Bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç boyları yaşamakta; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.

Giresun soyu nereden gelir?

Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.

Giresun Görele halkı nereden gelmiştir?

Mahmud I (1699-1754) tarafından bir isyan sırasında gönderilen donanma tarafından yakıldı ve kalan insanlar şimdiki Görele’ye (Elegü) yerleşti. Hem Mahmud I hem de II. Mahmud. Mahmud dönemindeki olaylar nedeniyle eski Görele dağıldı ve kalan insanlar şimdiki Görele’ye (Elegü) yerleşti.

Giresun Görele Alevi mi?

Aleviliği seçen Türkmen kabilelerinden biridir. Eski bir Çepni yerleşim yeri olan Görele’nin eski adı Eleviye’dir. Bugün Karadeniz Çepnilerinin önemli bir kısmı Sünni’dir.

Giresun Görele Rum mu?

Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.

Alucralılar nereli?

Kültür. Alucra ilçesi Güney Giresun-Kuzey Sivas (Suşehri/Koyulhisar/Şebinkarahisar) kültürüne sahiptir. Birlikte görülebilen bir davul-zurna ve bir kemençe kültürü vardır. İcra edilen halk oyunları halay karakterinde horonlardır.

Alucra ne anlama gelir?

Fatih Sultan Mehmet, bu yerleşim yerinin isminin Alucra (alıç yurdu) olmasını istemiştir çünkü burada çok sayıda alıç ağacı vardır. Başka bir rivayete göre ise Fatih, Şebinkarahisar’dayken Alucra’ya ulaşmış ve ona “al-ücrâ” (uzak yer) demiştir.

Giresun hangi ilçeleri Alevi?

Şebinkarahisar İlçesi: 3 yerleşim yeri: Kayacık, Kaynar, Okçaören, Pelitli, Toprakkale, Yenice (karışık). (3’ü Alevi)

Çepni hangi millettir?

Çepniler, Oğuzların Üçok koluna ait kabilelerden biridir. Çepniler, Oğuz Han’ın oğullarından biri olan Gök Han’ın dört oğlundan biri olan Çepni soyundan geldikleri için bu ismi almışlardır. Çepni halkı, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu olmasında önemli rol oynamıştır.

Alucra hangi boydan?

ALUCRA’NIN TARİHİ: M.S.

Giresun’da hangi ırklar var?

Bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç boyları yaşamakta; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.

Çepniler laz mıdır?

Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.

Tavsiyeli Bağlantılar: Dolaylı Ayrımcılık Nedir Örnek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Akkent Escort