İçeriğe geç

Pisik Oyunu Hangi Yöreye Aittir

Çepik oyunu hangi yöreye aittir?

Coğrafi olarak komşu olan Elazığ ve Diyarbakır illerinde de görülen Çepik oyununun müzikal yönü kısmen benzerlik gösterse de farklı hareket ve duyguyu içinde barındırdığı tespit edilmiştir.

Elazığ’da hangi oyun oyn?

Elazığ’da altmışa yakın oyun oynanmaktadır. Ancak günümüzde hala oynanan oyun sayısı 25 civarındadır. Bu oyunlardan bazıları ve en ünlüleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu ve Delilo Oyunu’dur.

Elazığ yöresinde düğünlerde oynanan başlıca oyunun adı nedir?

Dünya genelinde Mumlu dansı olarak bilinen, ülkemizde ise Çayda Çira adıyla bilinen oyun Elazığ’ın önde gelen dansıdır. Diğer oyunların adları Halay, Avreş, Tripod, Ağır Halay (Misafirperverlik), Temürağa, Kekeke, Bıçak, Kalkan Kılıç, Çepik; Gelin dansı sadece kadınlar tarafından oynanır, Şeve, Kira. Halk türküsü olarak çalınır…

Damat oyunu hangi yöreye aittir?

Damat Halayı, Türkiye’deki Rumeli göçmenleri tarafından icra edilen bir halk dansıdır. Yunanistan’ın Kastoria kentinde Türk ve Yunan halk dansı olarak icra edilir. Yunancada Ρουσούλενα olarak bilinir.

Kaşık Oyunu hangi yöremizin?

Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye’de Batı Karadeniz Bölgesi’nde (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara’da (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi) ve İç-Batı Anadolu’da (Afyon, Uşak,Eskişehir,Ankara),Konya ve Mersin civarındaki oyunların genel adı.

Hangi oyun hangi yöreye aittir?

Hora: Trakya, Güney Marmara, Orta ve Batı Anadolu. Teke: Göller Bölgesi, Batı Akdeniz. Halay: Doğu ve Güneydoğu bölgeleri, Orta Anadolu’nun doğusu. Bar: Kuzeydoğu Anadolu. Kafkaslar: Kuzeydoğu. Daha fazla makale…•15 Mart 2021

Çayda Çıra hangi yöremiz?

Çayda Çıra Oyunu: Bu oyun Elazığ’ın Harput ilçesinde derlenmiştir. Oyun dünya çapında “Mum Dansı” olarak bilinir. “Çayda Çıra” oyunu etrafında çeşitli efsaneler vardır.

Delilo halay hangi yöreye ait?

Örneğin Elazığ’da Delilo, Adıyaman’da Beşayak, Bitlis’te Papuri oynanır. Halaylar davul zurna eşliğinde icra edilir.

Erzurum’da hangi halk oyunu oyn?

Erzurum barı, Türkiye’de Erzurum ili ve çevresinde el ele oynanan bir halk dansıdır. Erzurum denilince akla Dadaş, Dadaş denilince akla Bar gelir. Bar, Erzurum ve çevresinde oynanan folklorik dansların genel adıdır.

Elazığ’da hangi halay oynanır?

Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait bir Halay halk oyunudur. Dünya çapında “mum oyunu” olarak da bilinir. Genellikle sazsız, “nanay” adı verilen halk şarkıları eşliğinde oynanır.

Elazığ’da kız isteme nasıl olur?

Açıklama: Kız isteme: Çocuğun annesi ve kız kardeşi, evlilik çağına gelmiş genç adam için gittikleri her partide ve köyde bir kız ararlar. Çocuğun annesi, uygun olduğunu düşündüğü bir tanıdığının yanına bir kız ziyaret eder. Kız ve evi gizlice en baştan en sona incelenir ve kız hakkında olumlu düşünceleri varsa sorarlar.

Lorke Lorke hangi yöreye ait?

Urfa’nın Siverek ilçesinde Lorke, iki kişiden fazla kişiyle, kadın ve erkeklerden oluşan, davul ve zurna eşliğinde oynanan bir topluluk oyunudur.

Deve oyunu hangi yöreye aittir?

Balıkesir yöresinin köy tiyatroları ağırlıklı olarak Bigadiç, İvrindi, Dursunbey ve Sındırgı ilçelerinde oynanmaktadır. Bu oyunlardan bazıları şunlardır: Deve Oyunu, Afyon Kazması, Öküz Oyunu, Değirmenci, At Oyunu, Delioğlan…

Payduşka oyunu hangi yöreye ait?

Payduşka (Makedonca: Пајдушко Оро; varyantları: Baiduska, Pajdusko, Pajduska, Payduşka) (2+3; 5/16) ritimle oynanan hızlı bir Rumeli halk dansıdır. Bu dans Bulgaristan, Makedonya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Romanya ve Türkiye’de oynanır.

Mangala oyunu hangi yöreye aittir?

Mangala, Köçürme, Türk zeka oyunu; Dünyada yaygın olarak Mangala oyunu olarak bilinir. Gaziantep, Urfa ve Hatay gibi illerde oynanan Köçürme oyununun adıdır. Köçürme oyunu Türkiye’de de Mangala ismiyle yayınlanmıştır.

Çepki halay nereye ait?

Dersim’den Çepki Halayı (Koma Aşiti – Rojin Tarini) – YouTube.

Bar oyunu hangi bölgeye aittir?

Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane (Kürtün hariç), Erzincan (Kemaliye hariç), Artvin (Hopa, Arhavi ve Borçka hariç) ve Samsun (Vezirköprü, Havza) illerinin yer aldığı bölge halkı arasında bar oyunları popülerdir. , Ladik) Kuzeydoğu Anadolu’da oynadığı halk oyunlarıdır.

Diyarbakır’ın hangi oyunu Meşhur?

Köçek ismi geçmişte Diyarbakır’da kullanılmıyordu. Orta Anadolu ve Karadeniz’in bazı bölgelerinde zil çalanlara Köçek denir. Bahçeci Şevket Ağa 1940’lı ve 1950’li yıllarda Diyarbakır Müzik Derneği’ni kurduğunda müzisyenleri bir araya toplamış ve daha sonra Milli Halk Dansları Topluluğu’nu kurmuştur.

Çayda Çıra oyunu hangi yöreye ait?

Bu oyunlardan bazılarını oynanışları ve özellikleriyle açıklayacağız. Çayda Çıra Oyunu: Bu oyun Elazığ’ın Harput ilçesinde derlenmiştir. Oyun dünya çapında “Mum Dansı” olarak bilinmektedir. “Çayda Çıra” oyunu etrafında çeşitli efsaneler vardır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Alevilikte Enel Hak Ne Demek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir