Bingöl’ün neyi meşhur?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kızarmış eti, dut pekmezi, balı ve cevizinin ünü ülke dışına da yayılmıştır. Bingöl’ün diğer en ünlü yerel yemekleri arasında emmenagog, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tutmaç çorbası ve keldoş yer almaktadır.
Bingöl’de ne yenir?
Kendine özgü lezzetiyle dikkat çeken Bingöl yemekleri arasında Sorina Pel, Mastuva, Keledosh ve Löl (Gömme) mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır. Ayrıca Ayran Çorbası, Tutmac Çorbası, Yoğurtlu Köfte, Dolamaç ve Burma Kadayıf da Bingöl’ün diğer sevilen lezzetleridir.
Bingöl’ün kavurması meşhur mu?
Bingöl ilimizin yöresel lezzetlerinden biri olan Soğuk Çeşme Kavurma, %100 dana etinden yapılan bir et ürünüdür. Özellikle düğün, bayram gibi özel günlerde yörede çokça tüketilen bu nefis kavurma, Türkiye genelinde de rağbet görmektedir.
Bingöl hangi yöreye ait?
Bingöl İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alır ve 38° 27′ ve 40° 27′ doğu boylamları ile 41° 20′ ve 39° 54′ kuzey enlemleri arasında yer alır. Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ ve güneyde Diyarbakır ile komşudur.
Bingöl denince akla ne gelir?
Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. İbrahim Çapak, Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu söyledi.
Bingöl yemekleri nelerdir?
Ayrıca Bingöl yemek kültürünün en önemli yöresel yemekleri şunlardır: Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin (patife), tutaç çorbası, kilç, lopik, maliyez, parmar (semizotu), pılık . .
Bingöl’de ne alınır?
Dokumacılıkta da oldukça gelişmiş olan Bingöl; halı, kilim, heybe, eldiven, hasır ve çorap gibi el sanatları ürünleriyle dikkat çekmektedir. Tüm bu ürünleri Bağdat Caddesi ve bu caddeye bağlı sokaklardaki dükkânlardan satın alabilirsiniz.
Bingöl’ün gezilecek yerleri nelerdir?
Gezilecek Yerler: KAPLICALAR. Bingöl’de, şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta; Termal turizm, sosyal ve kültürel yüzme… YÜZEN ADALAR. … ÇIR ŞELALESİ … KiĞI. … ZAĞ MAĞARALARI. … BUBAN PERİ BALIKLARI. … HESAREK KAYAK MERKEZİ … KALA TEPEDaha fazla öğe…
Bingöl’ün genel özellikleri nelerdir?
Bingöl ili 38° 27 ve 40° 27 doğu boylamları ile 41° 20 ve 39° 54 kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlin alanı 8.253,5 km²’dir. Şehir merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metredir. Bingöl’ün arazisi çok dağlıktır. Rakım 3.500 m.
Bingöl’ün hangi hayvanı meşhur?
Mağaralarda ve kaya oyuklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir. Bölgedeki diğer büyük memeliler yaban domuzu ve gri kurttur.
Bingöl’ün adı neden Bingöl?
Askerler birliklerine dönmek yerine, başka bir grup su içmek için dağlara tırmanmaya başlar. Komutanları bir tepeye tırmandığında aynı anda yüzlerce göl görünce şaşkınlığını şöyle dile getirir: Bu bir göl değil, bin göldür ve bu yüzden bu savaşın gerçekleştiği bölgedeki şehrin adı “BİNGÖL”dür.
Bingöl kavurması kaç para?
Bingöl Soğukçeşme Kavurma 500 Gr. 510,00 TL kapınızda! Kafka Süt Geleneksel Üretim Çiftliği Yöresel Peynirleri. Bingöl Soğukçeşme Kavurma 500 Gr.
Bingöl hangi ilimize yakın?
Bingöl ili, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. Doğuda Muş, kuzeyde Erzurum ve Erzincan, batıda Tunceli ve Elazığ ve güneyde Diyarbakır ile çevrilidir.
Bingöl’ün iklimi nedir?
İKLİM: Bingöl ve çevresi kuzeyden gelen nemli-soğuk hava kütlelerine maruz kalması ve yükseklik faktörü nedeniyle yazları sıcak, kışları soğuktur. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne göre Bingöl’de yıllık ortalama sıcaklık 12 °C’dir.
Bingöl’ün yöresel kıyafetleri nelerdir?
Fistan (Entari): Gümüş, kırmızı yün veya ipek kumaştan yapılır. Belden büzgülü eteklerin yan yırtmaçları vardır. Ayak topuklarına kadar uzanır. Kol ve omuzun birleştiği yer büzgülüdür. Giysinin göğüs kısmı siyah çizgilerle (kaytan) süslenmiştir. Yelek: Yan yırtmaçları ve göğüs kısmında “U” yakası olan, akan ipekten yapılmış bir yelektir.
Bingölden ne alınır?
Dokumacılıkta da oldukça gelişmiş olan Bingöl; halı, kilim, heybe, eldiven, hasır ve çorap gibi el sanatları ürünleriyle dikkat çekmektedir. Tüm bu ürünleri Bağdat Caddesi ve bu caddeye bağlı sokaklardaki dükkânlardan satın alabilirsiniz.
Bingöl’ün hangi hayvanı meşhur?
Mağaralarda ve kaya oyuklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir. Bölgedeki diğer büyük memeliler yaban domuzu ve gri kurttur.
Bingöl’de ne yetişir?
Bingöl ilinde en çok yetiştirilen sebze karpuzdur; Meyveler arasında ceviz ağırlıklı olarak yetiştirilir. Öte yandan tahıllar arasında buğday en yaygın olanıdır; baklagillerden fasulye; endüstriyel çiftliklerden patates; Yem bitkileri arasında yonca yetiştirilir.
Bingöl’de neler var?
Orman zenginliği bakımından Türkiye’de 33. sırada yer alan Bingöl’ün başlıca turistik yerleri şöyle: Kös Kaplıcaları, Hesarek Kayak Merkezi, Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi, Çır Şelalesi, Pergasur Şelalesi, Sülbüs Dağı, Şerafettin Dağları, Gerendal Gölü, Tarbasan Gölü, Tarihi Urartu Yolu, Mezra Gölü, …