Samsun’un neyi ile meşhur?
Samsun deyince aklınıza Bafra Pita gelir; Bafra Pita deyince aklınıza Samsun gelir! Samsun’un tarihi mekanlarını bile geride bırakan Bafra Pita, bol soğan ve kıyma ile çıtır çıtır bir hamurdan yapılır. Hamur uzun ve ince bir şekil alır ve odun ateşinde dikkatlice pişirilir.
Samsun’un özellikleri nelerdir?
İlin toplam yüzölçümü 9.725 km²’dir.
Samsun ilinin eski adı nedir?
Türk birlikleri zamanında Samsun Danimarkalılar tarafından kuşatılmışsa da şehir alınamamıştır. Anadolu Selçukluları döneminde Samsun’un Müslüman yerleşimleri 1.
Samsun ne ile tanınır?
Meşhur Samsun pidesi, nokul tatlısı, turşu, Samsun simidi ve çeşitli reçel ve konserveleri seçip paket yaptırabilirsiniz.
Samsun’dan denince akla ne gelir?
Samsun denince akla Kurtuluş Savaşı zamanı gelir. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımını yakmış ve bağımsızlık arzusunu ateşlemiştir. İlkadım ilçesinde bu hareketin sembolü olarak dikilmiş anıt bulunmaktadır.
Samsun’un güzellikleri nelerdir?
Samsun’un Doğal Güzellikleri – Kabaceviz Şelalesi. Kabaceviz Şelalesi, Samsun’un Çarşamba ilçesinde, Samsun şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunmaktadır. … Akalan Şelalesi. … Ada Parkı. … Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı … OMÜ Göleti. … Tavşan Dağı… Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti. … Güvercin Göleti.
Samsun’un hayvanı nedir?
Samsun’da düzenlenen Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları’nın resmi maskotu olan Çakır, aynı zamanda Yılport Samsunspor’un da maskotu oldu.
Samsun’un yöresel kıyafetleri nelerdir?
Kadın giyiminde üst, bluz, etek, şalvar, önlük ve yüksek topuklu ayakkabı; erkek giyiminde ise gömlek, yelek, tay ve İngiliz pantolonundan oluşan geleneksel giysi ise artık sandıklarda saklanıyor ancak özel günlerde giyiliyor.
Samsun’un meşhur yemeği nedir?
Samsun’un en popüler yöresel lezzetlerinden biri haluçka çorbasıdır. Haluçka çorbası aslında bir göçmen yemeğidir ve hamur, tavuk ve nohuttan yapılır. Özellikle kış aylarında sofralarda her zaman bulunur. Karadeniz mutfağında yaygın olarak tüketilen mısır çorbası, Samsun’da fasulye ile servis edilir.
Samsun neden önemli?
Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en önemli olaylardan biri Atatürk’ün Samsun’a çıkışıdır. Türk milleti, I. Dünya Savaşı’ndan sonra kötüleşen koşulları kurtarmak için çözümler ararken, büyük bir lider, Mustafa Kemal Atatürk sahneye çıktı ve Samsun’a ayak basarak “kurtuluş” yolunu açtı.
Samsun’un tarihi eserleri nelerdir?
Samsun’daki tarihi yapılardan ve gezilecek yerlerden bazıları şunlardır: Asarkale ve Kaya Mezarları, Bafra Müzesi, Gazi Müzesi, Çetinkaya Köprüsü, Batık Minare, Tarihi Çarşamba Köprüsü, Çarşamba Çarşısı, Tarihi Çarşamba Evi, Havza Atatürk Evi Müzesi, Kevser Camii ve Merzifon Saat Kulesi. .
Samsun’un özel adı nedir?
Samsun ve Sampson kelimelerinin her ikisinin de Amisos’tan türediği şüphesizdir. Osmanlı döneminden kalma kaynaklar, yazım farklılıkları olsa da Samsun kelimesinin kullanıldığını göstermektedir. Bu dönemde şehir Samsun olarak adlandırılsa da sancağın adı “Canik” olarak kullanılmıştır.
Samsun’un neyi ünlü?
Bafra Pide.Kavak Kaz Tiridi.Çarşamba Keskek.Bafra Nokulu.Çakallı Menemeni.Kızarmış Fasulye Turşusu.Kivratma Tatlısı.Kırçan Kavurma.Diğer ürünler…
Samsun’un özelliği ne?
Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünde, Türkiye’nin en kuzey noktasında merkezi bir noktada yer almaktadır. Samsun, eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açısından Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olup, en yüksek kalkınma önceliğine sahip bölgelerden biridir.
Samsun’da meşhur ne yenir?
Hafif ve doyurucu tadıyla Samsun’da unutulmaz bir lezzet deneyimi yaşama fırsatına sahipsiniz.
Samsun’da neyi meşhur yiyecek?
Samsun’un ünlü yemekleriTirit. Fasulye ve mısır çorbasıKatık börek. PapatyaIspanak çorbasıBafra pidesi. Bakla dürümü. Kuzu büryan. Daha fazla ürün…
Samsung’un neyi meşhur?
Samsun’un en popüler yemekleri arasında fasulye dible, közlenmiş salatalık, kara lahana dolması, mısır çorbası, keşkek, tirit, kapalı kıymalı pide ve kıvratma yer alır. Seyahat eden gurmelerin en popüler destinasyonlarından biri olan Samsun’dan dönüş yolculuğunuzda bazı yerel lezzetler alabilirsiniz.
Samsunda en iyi ne yenir?
İşte Samsun’da mutlaka denemeniz gereken 10 lezzet: Bafra Pide. Kavak Kaz Tiridi. Çarşamba Keşkek. Bafra Nokulu. Çakallı Menemeni. Turşu Fasulye. Kızarmış Kıvratma Tatlısı. Kızarmış Kırçan. Daha fazla ürün…
Samsun’dan yiyecek ne alınır?
Samsun’a yolunuz düşerse dönüşte ailenize ve sevdiklerinize alabileceğiniz yöresel lezzetlerden birkaçı: Köy tarhanası, reçel çeşitleri, kuşburnu reçeli, turşu, tereyağı, salça, doğal peynirler, kestane balı, erik ezmesi, pancarlı erişte, ıspanaklı erişte, incir ve ayva.