Hem bağkurdan hem SSK’dan emekli olunur mu?
Cevap: Ek Madde 5 kapsamında ödenen primler SSK’ya sayılır. SSK’dan çıkmak için Bağkur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primleri Ek Madde 5 kapsamında 450 gün ek prim ödeyerek 1260 güne tamamlamanız gerekir. Şartlar 25 yıllık sigortalılık süresi, 5000 iş günü prim ödemesi ve 45 yaştır.
Hem SSK hem Bağ-Kur primi ödenir mi?
SORU 3 – Bağkur öğrenciliğim sırasında SSK’da çalışırsam aynı zamanda Bağkur primlerimi ödeyebilir miyim? CEVAP 3 – Bağkurluysanız ve başkasının iş yerinde SSK’lı olursanız aynı zamanda Bağkur primlerinizi ödeyebilirsiniz.
SGK son 3 5 yıl şartı kalktı mı?
Konuşma. ✔️Emeklilik için son 3,5 yıl kuralı yoktur. ✔️Emeklilik için 2520 gün kuralı vardır. Son 2520 günde en çok bonus kazandığınız statüye bağlı olarak şartlarda emekli olabilirsiniz.
Bağ-Kur ve SSK primi aynı anda olur mu?
Bağ-Kur (4/b) kapsamında sosyal sigorta primine tabi olan bir kişi, sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdi/iş sözleşmesi kapsamında çalışırsa Bağ-Kur sigortası sona erer. SSK (4/a) sigortası sona erer.
Bir kişi iki yerden emekli olabilir mi?
✔ İkisi de SSK’lı ise yüksek olanın maaşı tam, düşük olanın maaşı yarı yarıya ödenir. ✔ İkisi de Bağkur’lu ise yüksek maaş ödenir. ✔ İkisi de memur ise tercihli emekli maaşı bağlanır. ✔ Sigortalılık durumu farklı ise maaşının tamamı ödenir.
SSK ve Bağ-Kur prim günleri nasıl birleştirilir?
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hizmetlerini birleştirme başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Hizmetler, hizmet sürelerini ve çalıştıkları yeri kontrol ederek SSI ile yapılan yazışmalara göre birleştiriliyor. Memurlar ayrıca kamu hizmetine başlamadan önce hizmetleri sırasında ek ödeme başvurusunda bulunabiliyorlar.
SSK ile Bağ-Kur çakışırsa ne olur?
İfa uyuşmazlıkları nedeniyle Bağ-Kur’a ödenmesi gereken primler SSK’ya, SSK’ya ödenmesi gereken primler de Bağ-Kur’a ödenebilir. Bu durumda prim tazminatı, yani ödenen prim parası 5458 sayılı Kanun kapsamında borçluya aktarılabilir.
4A ve 4B çakışırsa ne olur?
Ayrıca, 4/a ve 4/b kapsamındaki sigorta teminatları örtüşen ve 4/a kapsamındaki sigortalılıklarına esas alınan sigortalılara, talep etmeleri halinde 4/b kapsamında prim ödeme imkânı tanınacaktır.
SSK başlayınca Bağ-Kur iptal olur mu?
4/c (Emekli Sandığı) veya 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak işe başlayan kişinin 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı sona erer ve bu sigortalı çalışması devam ettiği sürece çalışamaz.
SSK son 7 yıl kuralı kalktı mı?
2008 yönetmeliği 7 yıl kuralını kaldırdı. Bağ-Kur’dan SGK’ya prim aktarma şartlarını sağlayanlar gün farkını kullanarak erken emekli olabiliyor.
Toplu para yatırarak emekli olma ne kadar?
Söylediklerim dışında, toptan katkı payı ödeyerek emeklilik hakkı kazanılmaz. Amcanız, sigorta başlangıcında 4/a (SSK) statüsünde en az 4500 prim günü olması koşuluyla 60 yaşında emekli olma hakkına sahiptir. Artık yaş şartını karşıladığı için 4500 prim gününe ulaştığında emekli olabilir.
1999 ve 2008 arası sigortalı olanlar ne olacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre, 2000-2008 yılları arasında sigortalılar için kademeli emeklilik sistemine geçilecek. Bu sistemde, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılığa giriş yaşı, sigortalının çalışma süresine göre belirlenecek.
Bir kişi hem sigortalı hem Bağkurlu olabilir mi?
Başka bir deyişle, yalnızca şirket sahibi veya ortağıysanız BAĞ-KUR üyesi olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR’a kayıtlı bir şirketin sahibi ve ortağıysanız daha sonra SSK sahibi olmanız mümkün değildir. Şirket sahibi veya ortakları BAĞ-KUR’dan sonra SSK’ya geçseler bile, halihazırda var olan BAĞ-KUR feshedilmediği sürece SSK üyesi olamazlar.
Hem SSK hem Bağ-Kur primi ödenir mi?
Örneğin, bir işyerinde çalışan ve aynı zamanda SSK (4/A) sigortalısı olan bir kişi, aynı zamanda ticari faaliyete başlarsa veya bir şirkete ortak olursa, ticari faaliyeti veya ortak olarak faaliyeti nedeniyle Bağ-Kur (4/B) sigortalısı olamaz.
Hem 4A hem 4B sigortalı olunur mu?
Birden fazla işyerinde sigortalı olmak mümkün müdür? Sigortacılıkta “sosyal sigorta birliği” ilkesi geçerlidir. Bu ilkeye göre, aynı anda farklı statülerde (4/a, 4/b, 4/c) sigorta gerektiren faaliyetleri yürüten sigortalı, yalnızca bir statüde sigortalı olabilir.
4a ve 4B aynı anda olur mu?
Ancak her iki kurum da sorunun farkında olsa ve mevcut durum konusunda hemfikir olsalar bile, aynı anda farklı statülerde çalışıyorlarsa, sosyal güvenlik tekliği ilkesine göre yalnızca bir statüde (4a/4b/4c) sigortalı olabilirler. Aslında bir kişi aynı anda SSK (4a), Emekli Sandığı (4c) veya Bağ-Kur (4b) üzerinden sigortalı olamaz.
Bağ-Kur prim borcu olan SSK’dan emekli olabilir mi?
SSK şartlarında Bağkur’unuzdan emekli olmanızda bir sakınca yoktur. 1260 günden az Bağkur süreniz olduğu için SSK şartlarında SSK’dan emekli olursunuz. Ancak emeklilik şartlarından biri de Bağkur prim borcunuzun olmamasıdır. Maalesef prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.
1 kişi aynı anda 2 yerde sigortalı olabilir mi?
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre, bir veya birden fazla işveren tarafından hizmet akdi ile çalıştırılanlar sigortalı sayılır ve sigorta hak ve yükümlülükleri işe başlama tarihinden itibaren başlar.
Emeklilikte son 7 yıl kuralı nedir?
Madde 7 – Kanunun 8 inci maddesi uyarınca aylığın bağlanacağı ve ödeneceği kurumun belirlenmesinde, sigortalının fiili hizmet süresinin son yedi yılı (360×7=2520 gün) dikkate alınır ve emekliliğe kadar prim veya muafiyetler üzerinden ödenir.