Telafi çalışması hangi durumlarda yapılabilir?
Telafi çalışması, işçinin çeşitli nedenlerle işin durması, işyerinin kapatılması veya işçinin isteği üzerine izin alması halinde, işçinin çalışmadığı sürelerin daha sonra çalıştırılarak telafi edilmesidir. Bu gibi durumlarda işveren iki ay içinde çalışılmayan saatler için telafi çalışması talep edebilir.
Telafi çalışması 2 ay Mi 4 ay mi?
Ancak pandemi nedeniyle 26.03.2020 tarihli ve 31080 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7226 sayılı Kanunla, işveren tarafından daha önce yapılması beklenen telafi çalışmasının dört ay içinde yapılabileceği düzenlenmiştir.
Hafta tatilinde telafi çalışması yapılır mı?
Yönetmeliklere göre, işveren çalışılmayan saatler için bire bir tazminat ödeyebilir. Yani karşılığında çalışana verilen izin saati kadar izin ücreti ödenir. Resmi tatillerde telafi çalışması yapılamaz.
Telafi çalışmasında ücret ödenir mi?
Telafi çalışması ve telafi ilkesinin uygulanması esnek çalışma saati uygulamalarının en yaygın olanlarıdır. Bu çalışma türü sayesinde haftalık çalışma saatleri aşıldığında bile fazla mesai ücreti talep edilmez.
16 saat çalışılır mı?
16 SAATLİK ÇALIŞMA YASAL DEĞİLDİR. İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftada azami çalışma süresini 45 saat olarak belirler. Bu süre içinde yapılan her türlü çalışma fazla mesai olarak kabul edilir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu süre işyerindeki haftanın çalışma günleri için de geçerlidir.
Günde 12 saat çalışmak yasal mı?
Günlük çalışma saatleri, çalışma koşullarını düzenleyen yasal düzenlemelerle sınırlıdır. Bir çalışanın maksimum çalışma saati günde 11 saattir. Günlük fazla mesai sınırı 2 saattir. Maksimum fazla mesai ve ek çalışma saatleri aşıldığında işverene uygulanan bazı yaptırımlar vardır.
4857 sayılı iş kanunu 41 maddesi nedir?
Fazla mesai yapan veya yapması gereken işçi isterse, fazla mesai yaptığı her saat için bir saat otuz dakika, fazla mesai yaptığı her saat için bir saat on beş dakika izin alabilir; bu izin, bu çalışmalar için ödenen ücretin artırılması anlamına gelmez.
4857 sayılı iş kanunu 63 madde nedir?
Tarafların anlaşmasıyla normal haftalık çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışma günlerine, günde on bir saati aşmamak kaydıyla farklı şekilde dağıtılabilir. Bu durumda işçinin ortalama haftalık çalışma saati, iki aylık süre içinde normal haftalık çalışma saatini aşamaz.
1 günde en fazla kaç saat çalışılır?
Madde 6 – Günlük çalışma süresinin uygulanmasında; a) (Değişik: RG-31550) Günlük çalışma saati 11 saati, gece çalışma saati 7,5 saati geçemez. Mesleki ve ağır vasıta sürücü belgesine sahip sürücülerin günlük çalışma saatleri 9 saati geçemez, ancak bu süre haftada iki kez on saate kadar artırılabilir.
Cumartesi günü iş günü sayılır mı?
Sonuç olarak, Yargıtay’ın 4857 sayılı Kanun kapsamındaki temel kararına göre, haftalık izin 45 saatlik çalışmadan sonraki 24 saatlik süredir (m. 46, 63). Dolayısıyla cumartesi genellikle iş günüdür. Cumartesiler, sözleşmeli tatil günleri olduğundan yıllık izne dahil değildir.
Cumartesi çalışma zorunluluğu var mı?
Bildiğiniz gibi iş kanunumuz haftalık çalışma saatlerini ve 45 saatlik çalışma saatlerini düzenler. İşyeriniz günde 9 saat çalışıyorsa, 5 günde 45 saat çalışabilirsiniz ve cumartesi işe gitmeniz gerekmez. Giderseniz, çalışma saatleri 45 saati aştığı için fazla mesai yapmış olursunuz.
Hafta tatili ücreti yerine izin verilir mi?
Ücretlerinin ödenmesi yerine bir hafta tatil hakkı tanınmayan çalışanlara telafi izni verilmesi hukuka aykırıdır.
Telafi çalışması hangi durumlarda yapılır?
Telafi çalışması, zorlayıcı sebebin sona ermesinden ve işyerinde normal çalışma saatlerinin başlamasından itibaren 2 ay içinde yapılır. Telafi çalışması, günlük en fazla 11 saat olmak üzere günde 3 saati geçemez. Resmi tatillerde telafi çalışması yapılamaz.
Telafi edici ücret nedir?
Ücret farkı telafisi; Alternatif iş alanlarında bulunmayan veya istenmeyen özelliklere sahip işler için işçilere yapılan ek ödemelerdir.
Eksik saat maaştan kesilir mi?
İş Kanunu’na göre çalışan, işverenin emir ve talimatlarına uymakla yükümlüdür. Bu nedenle işveren, çalışma saatlerine uymayan çalışanın çalışmadığı süreye ait ücretini kesebilir.
4857 sayılı iş kanunu 63 madde nedir?
Tarafların anlaşmasıyla normal haftalık çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışma günlerine, günde on bir saati aşmamak kaydıyla farklı şekilde dağıtılabilir. Bu durumda işçinin ortalama haftalık çalışma saati, iki aylık süre içinde normal haftalık çalışma saatini aşamaz.
Haftalık 45 saat çalışmaya öğle arası dahil mi?
Mola süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
Denkleştirme çalışması nasıl yapılır?
Kural olarak telafi çalışması 2 aylık bir süreye göre hesaplanır. Yukarıdaki örneğe göre, 21 saatlik fazla mesai, sonraki 7 hafta içinde 21 gün boyunca işten 1 saat erken ayrılarak da telafi edilebilir. 360 saati, yani iki aylık bir süre boyunca toplam çalışma süresini aşmamak önemlidir.
9 6 çalışan kaç saat çalışır?
Sabah 9:00 ile akşam 6:00 arasında bir saatlik ara ile çalışmak günde 8 saat çalışma anlamına gelir. Bu haftada 6 x 8 = 48 saat çalışma demektir. Haftada 48-45 = 3 saat fazla mesai vardır. Yılda 52 x 3 = 156 saat fazla mesai vardır.